Wat kan je verwachten?

Doelstelling

Aan het einde van de Oosterse filosofie workshop, kunnen deelnemers…

  • Op een nieuwe manier nadenken over balans en hoe om te gaan met negatieve emoties en ervaringen
  • Ideeën afkomstig uit het Boeddhisme, Taoisme of Zen-gedachtegoed gebruiken om hun ervaring van stress en spanning te begrijpen
  • Creatieve en praktische toepassingen vinden in filosofische concepten om stress te verminderen

Achtergrond

Oosterse filosofie is afkomstig uit onder andere India, China en Japan, en is daarmee een grote tegenhanger van de Westerse filosofie die zijn oorsprong vindt in het oude Griekenland. Omdat deze tradities zo onafhankelijk van elkaar ontwikkeld zijn, geeft het Oosterse denken vaak een hele frisse nieuwe blik op hoe we gewend zijn tegen het leven aan te kijken. Bovendien bevat het Oosterse denken veel handvatten en inzichten die direct met het dagelijks leven te maken hebben en antwoorden biedt op ook de kleine vragen van het bestaan.

Balans en harmonie zijn centrale concepten zowel Boeddhisme, Taoisme als Zen, die de belangrijkste stromingen van Oosterse filosofie vormen. Hierin zijn veel concrete handvatten te vinden voor het verminderen van stress, zingeving in het kleine, zelfinzicht en harmonie met jezelf.

Wat gaan we doen?

Tijdens deze workshop worden de drie grote stromingen, Boeddhisme, Taoisme en Zen, van Oosters denken behandeld. Daarbij is steeds aandacht voor het toepassen van ideeën op concrete situaties van stress, zodat deelnemers gaandeweg leren deze filosofieën toe te passen op hun dagelijkse praktijk. Ook discussiëren deelnemers met elkaar over de ideeën die ze voorgelegd krijgen en worden ze begeleid in oefeningen in mindfulness.

Praktische informatie

In standaard format wordt de Oosterse filosofie-workshop aangeboden in vier blokken van twee uur. Hiermee kan alle stof zorgvuldig behandeld worden en met oefeningen betekenisvol worden gemaakt en ingesleten. De workshop is zowel online, offline als blended mogelijk voor groepen van gemiddeld 12 tot 24 deelnemers.

Trainer

De Oosterse Filosofie workshop wordt gegeven door Taco Scheltens. Taco is psycholoog in opleiding en ervaren karateka. Vanwege zijn interesse in martial arts en Zen heeft hij zich ook uitgebreid verdiept in Oosterse denkwijzen. Hij heeft naast Ikauros een bedrijf in karate based coaching gericht op het ondersteunen van mensen met ADHD of andere aandachtsproblemen.

Wat anderen over deze workshop zeggen