Wat kan je verwachten?

Doelstelling

Aan het einde van de keuzestress workshop, kunnen deelnemers…

  • Een keuze behandelen als iets wat een beroep doet op hun cognitieve middelen en daarmee stressvol kan zijn.
  • De drang herkennen en loslaten altijd de beste keuze te moeten maken.
  • Een momentum-mindset toepassen op cognitieve middelen en wilskracht.

Achtergrond

Keuzestress komt voort uit de vele keuzes waar het leven vol mee zit. Elke keer dat je een keuze maakt, is dit een afweging van voor- en nadelen. Soms is een bepaalde optie erg aanlokkelijk, terwijl je weet dat de andere optie de verstandigere keuze is, en dan kost het wilskracht om de ‘betere’ keuze te maken. Uit onderzoek blijkt dat dit decision fatigue (beslissingsmoeheid) op kan leveren, maar alleen als je wilskracht ziet als een eindig middel.

Naast wilskracht spelen ook psychologische fenomenen als perfectionisme en identiteit mee, waardoor een keuze extra zwaar kan aandoen. Dit kan leiden tot keuzestress, besluiteloosheid, beslissingsmoeheid en impulsbeslissingen.

Wat gaan we doen?

Om keuzestress te verminderen zullen deelnemers in deze keuzestress workshop om te beginnen via enkele oefeningen hun inzicht vergroten in wat een keuze stressvol maakt en hoe ze zelf denken over wilskracht en cognitieve middelen. Vervolgens werken deelnemers aan het toepassen van de meer behulpzame momentum-mindset rondom constructieve keuzes maken en is er aandacht voor de psychologie van terugkomen op een keuze.

Praktische informatie

In standaard format duurt deze keuzestress workshop twee dagdelen van 2 uur, maar het is mogelijk de workshop uit te breiden om dieper op de stof in te gaan en vaardigheden dieper in te laten slijten. De workshop is offline, online en blended mogelijk voor gemiddeld 12 tot maximaal 24 deelnemers.

Trainer

De keuzestress workshop wordt gegeven door Beatrijs Bovens. Beatrijs is een basispsycholoog gespecialiseerd in Schoolpsychologie, en schrijft daarnaast regelmatig blogs over omgaan met stress voor Ikauros. Laat je daarvoor op de hoogte houden via de Ikauros LinkedIn.

Wat anderen over deze workshop zeggen