Wat kan je verwachten?

Doelstelling

Aan het einde van de Deep Work workshop, hebben deelnemers…

  • Begrip van het achterliggende gedachtegoed van Deep Work.
  • Deep Work methoden leren herkennen bij anderen.
  • Een eigen Deep Work werkwijze ontworpen.
  • Kennis van hoe zij hun eigen werkwijze kunnen bijschaven.

Achtergrond

Deze workshop is geïnspireerd op de gelijknamige bestseller van Cal Newport. Gedurende de workshop gaan de deelnemers aan de slag met een aantal methoden die Newport in zijn boek behandelt. Deze werkwijzen zijn in een interactieve spelvorm gegoten met concrete voorbeelden.

Het bijzondere aan deze workshop is dat er verschillende manieren aan worden geboden om een effectievere en minder stressvolle werkdag te creëren. Daardoor kunnen deelnemers de werkvorm uitzoeken die het beste past bij hun eigen situatie en behoeften en echte verandering bewerkstelligen.

Wat gaan we doen?

De workshop wordt gegeven over vier contactmomenten in twee dagen. De focus van de eerste dag ligt bij het herkennen van methoden bij idolen. Deelnemers zullen bespreken wat voor structuren hun idolen hebben, en welke methoden daar bijpassen.

De tweede dag staat in het teken van het ontwerpen van hun eigen Deep Work werkmethoden. Deelnemers overleggen wat er goed gaat aan hun eigen gewoontes, en formuleren aan de hand van de lessen van hun idolen een eerste eigen werkwijzen.

De workshop bied genoeg handvatten om de deelnemers na afloop zelf in staat te stellen hun werkwijze bij te blijven schaven.

Praktische informatie

In standaard format beslaat de Deep Work workshop twee dagdelen van twee uur, met enkele dagen daartussen om het oefenen van de werkvormen te faciliteren. De workshop kan zowel online, blended als offline gegeven worden aan groepen van gemiddeld 12 tot maximaal 24 deelnemers.

Trainer

De Deep Work workshop wordt gegeven door Bauke Joosten. Bauke is Kunst en Economie-alumnus van de HKU en is daarnaast met zijn game design expertise ontwikkelaar van het Diepwerk-spel.

Wat anderen over deze workshop zeggen

“De afgelopen tijd merk ik dat ik er onbewust toch veel mee bezig ben geweest door bewuster met mijn werkwijze om te gaan. Ook al was er op het moment even minder diepwerk, ben ik wel beter gaan reflecteren wat mijn werkwijze is en hoe ik functioneer. Dit wil ik door gaan zetten zodra er weer meer diepwerkmomenten zijn. Maar het is goed om hier even bewust bij stil te staan in de lichte vorm van een spel en vooral ook het samen erover hebben.” – Iris Erkelens, Spatial Designer

“Het heeft me uiteindelijk ‘in hindsight’ meer bewustwording gebracht van wat werkdruk doet met mijn welzijn. Ik merk dat ik niet zo vatbaar ben voor het vrij precies volgen van één of meerdere manieren (tegelijkertijd) uit de cursus, die me juist helpen om meer vat te krijgen op de werkdruk. Ik kan daarom misschien wat recalcitrant overgekomen zijn tijdens de cursus. Ik heb wel lering getrokken uit alle manieren die revue passeerden en heb daar m’n eigen manier uit gevormd, die een beetje een mix is van al die manieren. Ook is de cursus voor mij een kleine wake-up-call geweest om niet die tegendraadse houding aan te nemen, maar me juist open te stellen, omdat dat juist een oorzaak kan zijn van vast blijven zitten in een vast destructief stramien dat kan leiden tot (klachten m.b.t.) een burn-out.” – Kasper Deibel, ICT medewerker

“Het heeft me bewuster gemaakt van hoe ik werk, en welke aspecten mee kunnen helpen aan effectiever en efficiënter werken. Persoonlijk heb ik geleerd om meer aandacht te besteden aan het begin van het proces, het maken van een goede planning en een goed overzicht van wat ik moet doen. En ook om meer te bedenken hoe mezelf ook rust gun en gemotiveerd kan houden.” – Jorien Lokker, Masterstudent klinische psychologie