Taco’s verhaal

Stress is lang een thema in mijn leven geweest. Gedurende de tijd dat ik op zowel de basis- als de middelbare school zat heb ik achter de feiten aan gehold. Mijn planning was nooit op orde, ik leverde opdrachten zelden op tijd (of compleet) in, en om nog maar te zwijgen over wekelijks huiswerk wat af diende te zijn. Dit was het resultaat van dat ik graag alles tegelijkertijd oppak, vrijwel alles interessant vind, ik graag duizend dingen tegelijk doe en ook erg graag overal ja op zeg.


Toevalligerwijs leidde dit enthousiasme tot de start van mijn grootste hobby en passie: martial arts. Toen ik 17 was had ik een middel nodig om aan mijn weerbaarheid te werken en ik kwam uit op karate. Daar kwam twee jaar later kungfu bij en uiteindelijk ook Chinees kickboksen (iets met overal ja op zeggen). Het zijn de martial arts geweest die de grootste leermeesters in mijn leven zijn gebleken. Op de middelbare school leerde ik het gebruiken als uitlaatklep. Een uitlaatklep voor stress, voor innerlijke drukte, voor puberale boosheid, voor van alles wat er in me omging.


Tijdens mijn studie psychologie kreeg ik tweemaal te maken met een burnout. Maar met steun van familie, vrienden, therapie en martial arts leerde ik in te zien waar mijn werkelijke grenzen lagen. Ook kreeg ik tijdens mijn studietijd een diagnose ADHD en viel er een puzzelstukje op zijn plaats. Ik besloot uiteindelijk om van de ervaring van zowel mijn ADHD als mijn twee burnouts iets positiefs te willen maken en hulp te bieden aan mensen met soortgelijke problemen. Dat is dan ook waarom ik naast Ikauros begonnen ben met mijn eigen bedrijf Karate-Based Coaching. Met behulp van karate help ik mensen om te gaan met innerlijke onrust en het versterken van focus, concentratie en discipline. Meer info vind je op mijn website.


Bij Ikauros kan ik dat doen. In dit veelzijdige team van jonge professionals voel ik mij uitermate thuis en kan ik mijn kennis als psycholoog en martial artist en de ervaring van ADHD en stress doelgericht inzetten. Het is mijn droom om op deze manier hulp te kunnen verlenen aan mensen die vastlopen. Hierbij wil ik graag terugvallen op het meest belangrijke beginsel van karate. Je moet niet vechten met de mensen om je heen. Je moet enkel de vijand in jezelf de baas kunnen zijn. En zoals Lao-Tzu het zo mooi zei:

Als je stil, rustig en geduldig bent.
Kun je heerser van de wereld worden.

Taco’s verhaal

Schoolpsycholoog (aankomend) Karateka en martial artist Oosterse filosofie

Leer het hele team kennen