Lotte’s verhaal

Mijn eerste ervaring met overspannenheid had ik in mijn studententijd. Ik had het mezelf erg moeilijk gemaakt… ik startte een parttime bestuursjaar bij mijn studentenvereniging, wilde 72 studiepunten halen dat jaar, had een relatie om te onderhouden en ik bleef twee avonden per week werken voor de inkomsten. Een vrij ambitieus doel, “mogelijk gemaakt” door te stoppen met hockeyen, want dat gaf veel flexibiliteit in mijn schema.
Zoals te verwachten was, was ik na dat jaar helemaal uitgeblust. Ik had al mijn doelen gehaald, zonder na te denken. Zonder een keer stil te staan. Zonder écht te voelen hoe het met me ging. De eerste nacht na mijn bestuursjaar heb ik tot de volgende avond geslapen. Het eerstvolgende tentamen werd mijn eerste onvoldoende van de studie. Ik had mezelf door mijn perfectionisme en verantwoordelijkheidsgevoel tot het maximale gedreven, maar de koek was op.


Op de lange termijn ben ik heel blij met deze ervaring. Ik weet nu waar mijn grenzen liggen en—misschien nog wel belangrijker—hoe het voelt als ik daar overheen ga. Ik heb een persoonlijkheidsprofiel dat aanleg zou hebben voor een burn-out, maar weet daardoor nu ook welke eigenschappen ik soms wat in moet perken. Ik zie stress hierdoor niet als iets slechts, maar als iets waar je mee om moet leren gaan. Zo zou ik nu nooit meer mijn hobby opgeven om tijd te winnen, want ik weet dat ik daar alleen maar minder energie van krijg op den duur. Kleine aanpassingen met een groot verschil.


Juist daarom vind ik het zo mooi om onderdeel te zijn van het Ikauros-team; zodat ik anderen tot vergelijkbare, positieve resultaten kan brengen. Mijn rol binnen Ikauros is daarbij die van de meer traditionele psycholoog. Ik heb de studie Psychologie met veel plezier afgerond (ondanks de 72 studiepunten in een terror-jaar) en ben daarna trainingen gaan geven, onder andere als ZZP’er onder mijn eigen naam: Lotte Lebbink. Voor Ikauros kan ik beide dingen heel goed samenbrengen, door in een training of workshop anderen aan te sporen zélf tot inzichten te komen en zichzelf te ontwikkelen. Hopelijk zie ik jou ook snel in één van de workshops.
Tot dan!

Lotte’s verhaal

Training & Development psycholoog Positieve psychologie
Universitair docent

Leer het hele team kennen