Ik faal? Ik ben onderweg!

Afgelopen maand heb ik bijstand aangevraagd, heb ik Ikauros (mijn onderneming) als gevolg daarvan moeten uitschrijven en dat betekent dat mijn eerste grote opdracht van Ikauros in gevaar komt. Nog geen half jaar geleden zou ik in deze situatie met een paniekaanval huilend op bed zijn beland omdat ik mijn droom in duigen zie vallen. Nu ga ik vrolijk verder.

Hoe komt het dat ik nu onderweg ben, waar ik eerder in elkaar stortte?

Afgelopen voorjaar/zomer heb ik geleerd een stap terug te nemen en mezelf drie vragen te stellen:

  • Is het waar?
  • Is het erg?
  • Heb ik er iets aan?

Dankzij deze drie vragen weet ik ten eerste dat het niet waar ik dat ik gefaald heb, omdat ik mezelf niet financieel staande kan houden. Ik ben net afgestudeerd en weet nog niet goed wat ik kan bijdragen aan het werkveld. Het is helemaal niet gek dat ik als starter niet direct aan een (goede) baan kom. Daarbij weet ik nog helemaal niet wat ik wil in mijn leven.

Ten tweede weet ik dat het helemaal niet erg is om tijd nodig te hebben om mijn kracht te vinden. Laat staan het kunnen vertalen naar iets waarmee ik waarde kan toevoegen voor een baas of opdrachtgever.

Tot slot weet ik dat ik niets heb aan het blijven hangen in het gevoel dat ik niet weet wat ik wil, of wat ik kan bijdragen aan de samenleving. Ik ben onderweg en vind mijn weg op in mijn eigen tijd.

Het is juist hartstikke fijn dat we in Nederland een systeem hebben waarbij je kan aankloppen bij de gemeente voor financiële steun. Die tijd kan ik goed gebruiken om te ontdekken waar ik goed in ben en hoe ik ikauros door kan ontwikkelen. Zolang ik in beweging ben en blijf, komt de rest vanzelf.

Auteur: Bauke Joosten, Voorzitter Ikauros en diepwerk expert
Voor het eerst gepubliceerd op Bauke’s LinkedIn profiel op 21 november 2019

Misschien vind je dit ook wel interessant...

12 min leestijd

Meer stress, veel lenen en sneller studeren

Stress een plotseling verschijnsel onder studenten? Nee. Dit artikel laat de verloop van regelingen zien die sinds 1986 werden ingevoerd. Zowel (oud-) politici, hoogleraren en